Fokus: Frihandelsaftalen mellem EU og Canada Se mail i ny fane
 
 
 
 
 
 
ToldNyt
Kære læser
 
I denne udgave af toldnyt byder vi på en forholdsvis kort - men interessant - nyhedsrække. Særligt EU Domstolens dom i de forenede sager 435/15 og C-666/15 er interessant, idet Domstolen herved endnu engang fastslår, at tariferingsforordninger ikke altid kan sidestilles med korrekt tarifering, og at det således indimellem kan betale sig at tage kampen op mod en sådan forordning.
 
I fokusartiklen har vi denne gang kig på frihandelsaftalen med Canada, som forventes at træde i kraft i løbet af de kommende måneder.
 
Rigtig god læselyst!
 
Med venlig hilsen,
Karin-Lis Sinding Jensen
 

Fokusartikel 31. marts 2017

Frihandelsaftalen mellem EU og Canada

EU parlamentet har nu godkendt EU-Canada frihandelsaftalen, hvilket er næste skridt på vejen til ikrafttrædelse af den omfattende frihandelsaftale ”CETA”, som EU og Canada begge underskrev den 30. oktober 2016. Aftalens ikrafttræden afventer således nu blot, at Canada får afsluttet den formelle vedtagelsesprocedure, hvilket forventes at ske snarest, og der er således udsigt til, at aftalen måske allerede kan finde anvendelse pr. 1. maj 2017.
 
 
 
Tidligere artikler:
 

EU-Domstolen fortolker på tariferingsforordningernes anvendelighed, samt kommissionens beføjelser i forbindelse med udstedelse af sådanne forordninger.

  • EU-Domstolen har i de forenede sager C-435/15 og C-666/15 fastlagt fortolkningsmæssige retningslinjer for, hvornår en tariferingsforordninger finder anvendelse ved tarifering af andre varer, som til dels har samme egenskaber og karakteristika. Domstolen fastslår, at tariferingsforordningens begrundelse skal tillægges betydning ved vurderingen af dens anvendelighed. Det er således en forudsætning for anvendeligheden, at der er tale om identiske eller tilstrækkelig sammenlignelige varer, førend forordningen kan finde fortolkningsmæssig anvendelse. EU-Domstolens afgørelse er tillige interessant, idet den kender kommissionens tariferingsforordning ugyldig med henvisning til, at kommissionen i sin fortolkning har ændret rækkevidden af den relevante position 8525 80 99. EU Domstolen fastslår i denne forbindelse, at hvis en bestemt vares tarifering i KN giver vanskeligheder, eller hvis tariferingen kan diskuteres, så udsteder Kommissionen efter udtalelse fra Toldkodeksudvalget en tariferingsforordning. Ifølge Domstolens faste praksis har Rådet for Den Europæiske Union tildelt Kommissionen en vid skønsmæssig beføjelse til i samarbejde med medlemsstaternes toldsagkyndige at præcisere indholdet af de positioner, der kommer i betragtning ved tariferingen af en bestemt vare. Kommissionens beføjelse til at vedtage tariferingsforordninger, bemyndiger imidlertid ikke kommissionen til at ændre hverken indholdet eller rækkevidden af toldpositionerne.
 

BREXIT

Udmeldelsesprocessen er nu formelt gået i gang, idet den britiske regering den 29. marts 2017 har indgivet den officielle britiske anmodning om at forlade EU. Storbritannien er dog indtil videre fortsat fuldgyldigt medlem af EU.
 
Det Europæiske Råd, hvor EU's resterende 27 stats- og regeringschefer mødes, skal nu vedtage nogle retningslinjer, der udstikker rammerne for forhandlingerne, og fastlægger de overordnede holdninger og principper, som EU vil forfølge. Det vil ske på et særligt EU-topmøde den 29. april 2017.
 
Herefter skal medlemslandenes udenrigsministre i Rådet til maj vedtage en afgørelse om at indlede forhandlingerne med Storbritannien. Rådet skal også vedtage såkaldte forhandlingsdirektiver om substansen i forhandlingerne. Endelig vil Rådet udpege Europa-Kommissionen som forhandler på EU's vegne med chefforhandler Michel Barnier i spidsen. Selve forhandlingerne forventes at vare ca. 18 måneder.

Kommissionens plan over forhandlingsforløbet:

Brexit forløbet
 

Luftfartsselskaber – oplysninger om passagerer og besætning

  • SKAT giver i forlængelse af deres nyhedsbrev af 22. december 2016 meddelelse om, at de data som indgår i PNR oplysningernes punkt 17 i bilaget til bekendtgørelsen, tillige omfatter verificerede API oplysninger. Se SKATs meddelelse
 

Tarifering

Det er vigtigt altid at være opdateret på nye tariferingsudtalelser, forordninger og afgørelser, som kan ændre tariferingen for jeres eller jeres kunders varer. SKAT kan efteropkræve tariferingsmæssig told 3 år tilbage, hvis man ikke selv tilretter sin tarifering i overensstemmelse med nye tariferingsforordninger.

Husk også at bindende tariferingsoplysninger (BTO) ophører med at være gyldige, såfremt den ikke længere er i overensstemmelse med toldnomenklaturen som følge af de vedtagne tariferingsforordninger.

Tjek derfor om nedenstående vedrører varer som I importerer:
 

Tidligere udgivelser

Udgivelse 30 - Læs her
Udgivelse 29 - Læs her
Udgivelse 28 - Læs her
Udgivelse 27 - Læs her
Udgivelse 26 - Læs her
Udgivelse 25 - Læs her
Udgivelse 24 - Læs her
Udgivelse 23 - Læs her
Udgivelse 22 - Læs her
Udgivelse 21 - Læs her
Udgivelse 20 - Læs her
Udgivelse 19 - Læs her
Udgivelse 18 - Læs her
Udgivelse 17 - Læs her
Udgivelse 16 - Læs her
Udgivelse 15 - Læs her
Udgivelse 14 - Læs her
Udgivelse 13 - Læs her
Udgivelse 12 - Læs her
Udgivelse 11 - Læs her
Udgivelse 10 - Læs her
Udgivelse 9 - Læs her
Udgivelse 8 - Læs her
Udgivelse 7 - Læs her
Udgivelse 6 - Læs her
Udgivelse 5 - Læs her
Udgivelse 4 - Læs her
Udgivelse 3 - Læs her
Udgivelse 2 - Læs her
Udgivelse 1 - Læs her