Fokus: REX-systemet – Svar på 7 ofte stillede spørgsmål Se mail i ny fane
 
 
 
 
 
 
ToldNyt
Kære læser
 
I denne udgave af toldnyt byder vi på spændende nyheder om bl.a. kommissionens tiltag i forhold til at ændre det nye eksportørbegreb, ligesom vi byder på et par spændende EU Domstolsafgørelser, herunder bl.a. vedrørende betydningen af medarbejderes fejl i forhold til virksomhedens ansvar.

Fokusartiklen omhandler REX systemet, som vi aktuelt får rigtig mange henvendelser omkring.

Rigtig god læselyst!
 
Med venlig hilsen,
Karin-Lis Sinding Jensen
 

Fokusartikel 30. januar 2017

REX-systemet – Svar på 7 ofte stillede spørgsmål

Vi har i det nye år modtaget rigtig mange henvendelser vedrørende anvendelsen af det nye REX-system, hvorfor vi i artiklen har valgt at fremhæve nogle af de forhold, som ofte giver anledning til spørgsmål.
 
 
 
Tidligere artikler:
 

Udsættelse af EU-Canada-aftalen

  • Kommissionen har meddelt, at EU-Canada-aftalen først formentlig vil træde i kraft i april eller maj måned 2017 og måske senere. Eksportører kan dog fortsat indsende ansøgninger om at blive registreret eksportør i REX systemet med henblik på anvendelse af EU-Canada-aftalen. Ansøgningerne kan dog ikke behandles før end, at Kommissionen har udsendt en ikrafttrædelsesdato for EU-Canada-aftalen. Se CETA aftalen som er blevet offentliggjort
 

REX systemet

  • Link til REX databasen så I kan tjekke leverandørens registrering: REX databasen
  • Se her hvilke GSP-lande der har påbegyndt implementeringen af REX systemet, og hvilke lande der har fået udsættelse til henholdsvis 1. januar 2018 og 1. januar 2019.
  • SKAT bekræfter i et nyt styresignal, at der kan udstedes erstatningscertifikater / erstatningsudtalelser for varer, som har været henført under proceduren for aktiv forædling i de tilfælde, hvor varen alene er blevet ompakket eller ommærket, og processen således ikke har ændret varens karakter eller egenskaber. Se SKATs styresignal SKM2017.41.SKAT
 

Ny definition af eksportørbegrebet

  • Kommissionen arbejder netop nu på en tilrettet definition af eksportørbegrebet, således som angivet i den delegerende forordnings artikel 1 (19), idet bestemmelsen har givet anledning til fortolkningstvivl i forhold til f.eks. situationen, hvor varerne sælges ex works, eller salget sker mellem to virksomheder som ikke er etableret i EU. Formuleringen af det ændrede eksportørbegreb er endnu ikke endeligt afklaret.
 

BREXIT

  • Den britiske højesteret har netop afgjort, at det britiske parlamentet skal godkende, at den formelle udmeldelsesproces indledes med aktivering af den såkaldte artikel 50-procedure. Den britiske regering med premierminister Theresa May i spidsen har tidligere meldt ud, at den formelle udmeldelsesproces vil blive iværksat inden udgangen af marts 2017 ved at aktivere artikel 50 i EU-traktaten. Artikel 50 indeholder processen og reglerne for et medlemslands udtrædelse af EU. Afgørelsen fra den britiske højesteret betyder konkret, at det britiske parlament først skal godkende et lovforslag om, at processen med Storbritanniens udmeldelse af EU sættes i gang. Læs den britiske højesterets afgørelse her
  • Den britiske premierminister Theresa May har under hendes tale den 17. januar 2017 fremlagt en række overordnede principper og prioriteter for forhandlingerne med EU om Storbritanniens udtrædelse af EU. Overordnet ønsker Storbritannien ikke en model for tilknytning til EU, som andre lande har i dag - eksempelvis Norge. Den britiske regering tolker udfaldet af folkeafstemningen den 23. juni 2016 som et ønske om en fuld udtrædelse af EU og ikke et delvist medlemskab. Læs mere om briternes planer for udtrædelsen her
 

EU Domstolen fortolker på virksomhedens ansvar som følge af enkelt medarbejderes fejl

  • EU Domstolen har som forventet i sag C-679/15 fastslået, at en juridisk person f.eks. en speditør er ansvarlig, og dermed kan anses som debitor for toldskylden opstået som følge af fejl begået af virksomhedens ansatte, såfremt den pågældende handler inden for sin bemyndigelse. Tilsvarende har EU Domstolen fastslået at en juridisk person f.eks. en speditør må anses for at have handlet åbenbart forsømmeligt eller svigagtigt, såfremt en ansat hos virksomheden har handlet åbenbart forsømmeligt eller svigagtigt, hvis medarbejderen må anses for at have handlet svigagtet eller åbenbart forsømmeligt, dog forudsat at denne medarbejder har handlet inden for rammerne af sin beføjelse. Der sket således ikke uventet identifikation mellem den ansatte og den juridiske enhed hvor vedkommende er ansat.
 

Krav på renter ved tilbagebetaling af importafgifter, herunder antidumping told

  • EU Domstolen har i sag C-365/15 fastslået, at medlemslandene har pligt til at betale renter i forbindelse med tilbagebetaling af antidumpingtold, som påløber fra tidspunktet for disse borgeres betaling af de tilbagebetalte afgifter. Dette gør sig også gældende, selvom tilbagebetalingskravet ikke opstår som følge af klage eller søgsmål.
 

Tarifering

Det er vigtigt altid at være opdateret på nye tariferingsudtalelser, forordninger og afgørelser, som kan ændre tariferingen for jeres eller jeres kunders varer. SKAT kan efteropkræve tariferingsmæssig told 3 år tilbage, hvis man ikke selv tilretter sin tarifering i overensstemmelse med nye tariferingsforordninger.

Husk også at bindende tariferingsoplysninger (BTO) ophører med at være gyldige, såfremt den ikke længere er i overensstemmelse med toldnomenklaturen som følge af de vedtagne tariferingsforordninger.

Tjek derfor om nedenstående vedrører varer som I importerer:
  • EU-Domstolen er blevet anmodet om at tage stilling til hvorvidt position 9021 i KN fortolkes således, at implantatskruer som udelukkende er bestemt til at indsættes i det menneskelige legeme til behandling af knoglefrakturer eller til fastgørelse af proteser, kan tariferes under denne position. Se anmodningen i sag C-51/16
 

Antidumping og tillægstold

 

Tidligere udgivelser

Udgivelse 26 - Læs her
Udgivelse 25 - Læs her
Udgivelse 24 - Læs her
Udgivelse 23 - Læs her
Udgivelse 22 - Læs her
Udgivelse 21 - Læs her
Udgivelse 20 - Læs her
Udgivelse 19 - Læs her
Udgivelse 18 - Læs her
Udgivelse 17 - Læs her
Udgivelse 16 - Læs her
Udgivelse 15 - Læs her
Udgivelse 14 - Læs her
Udgivelse 13 - Læs her
Udgivelse 12 - Læs her
Udgivelse 11 - Læs her
Udgivelse 10 - Læs her
Udgivelse 9 - Læs her
Udgivelse 8 - Læs her
Udgivelse 7 - Læs her
Udgivelse 6 - Læs her
Udgivelse 5 - Læs her
Udgivelse 4 - Læs her
Udgivelse 3 - Læs her
Udgivelse 2 - Læs her
Udgivelse 1 - Læs her