Fokus: EU Toldkodeks (UCC) – Definition af begrebet ”eksportør” (”Ex Works” problemstillingen) Se mail i ny fane
 
 
 
 
 
 
ToldNyt
Kære læser

Der har siden sidst været stor interesse for vores udvidelse af toldnyt-abonnementet, så I nu også kan gøre brug af vores juridiske rådgivning til en gratis indledende vurdering af toldsager. Jeg har allerede nu oplevet flere tilfælde, hvor vi efter dialog med SKAT har opnået medhold i, at SKATs fortolkning ikke var i overensstemmelse med de nye regler.
 
Der er således mange ting, som faktisk godt kan lade sig gøre, hvis man har de rigtige argumenter, og vi skal huske at minde hinanden på, at de nye regler også er nye for SKAT, og at vi med vedvarende spørgsmål til SKATs fortolkning, kan være med til at danne grundlag for en bedre praksis på toldområdet.
 
Denne udgave af toldnyt byder bl.a. på en række spændende tariferingssager fra EU Domstolen. Herudover ser vi i fokusartiklen nærmere på det nye eksportørbegreb.
 
Rigtig god fornøjelse.
 
Med venlig hilsen,
Karin-Lis Sinding Jensen
 

Fokusartikel 31. maj 2016

Definition af begrebet ”eksportør” (”Ex Works” problemstillingen)

Definitionen af begrebet ”eksportør” i den nye EU Toldkodeks (UCC) har den seneste tid givet anledning til en hvis bekymring blandt speditionsvirksomheder, der forestår toldformaliteter for varer der sælges ”Ex Works”, idet der består en hvis usikkerhed omkring, hvem der skal (kan) angives som eksportør i udførselsangivelsen.
 
 
 
Tidligere artikler:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Særligt anvendelsesformål (end-use) - Kontroleksemplar T5

Det har længe været udgangspunktet, at kontroleksemplar T5 skal bortfalde ved overgangen til den nye EU toldkodeks pr. 1. maj 2016. T5. anvendes bl.a. som forsendelsesdokument ved overdragelse af end-use varer mellem to bevillingshavere i hvert sit EU-medlemsland.
 
Danmark har imidlertid efter forudgående tilladelse fra Kommissionen tilkendegivet, at det i en overgangsperiode indtil videre fortsat vil være muligt at anvende T5 kontroleksemplar ved overdragelse af end-use varer til anden bevillingshaver.

Bemærk, at det imidlertid ikke er alle EU medlemslande, som fortsat accepterer anvendelse af T5, hvorfor det i visse situationer kan blive nødvendigt med anden dokumentation. I de tilfælde hvor den danske virksomhed ikke kan få tilsagn fra erhververen i et andet medlemsland om fortsat accept af T5 kontroleksemplar med afstempling, kan virksomheden i stedet søge SKAT om tilladelse til overdragelse.

Ved ansøgning vedlægges oplysning om den udenlandske bevillingsmodtagers EORI nummer, navn og adresse, bevillingsnummer, toldsted samt oplysninger om egen end-use bevilling. Endvidere et dokument, der indeholder en specifikation af varerne med handelsmæssig betegnelse, varekode, mængde, værdi, toldangivelsens referencenummer og dato, samt navn og adresse på det toldsted, hvor angivelsen er angivet til end-use.

Ansøgning om tilladelse til overdragelse af varer under end-use til en bevillingshaver i en anden medlemsstat sendes via mail til toldforvaltningen@skat.dk eller med brev til SKAT Told 5, Lyseng Allé 1, 8270 Højbjerg.

På baggrund af de indsendte oplysninger vil SKAT konsultere toldmyndighederne i det land, som varerne under end-use ønskes overdraget til, for at sikre at tilladelse kan opnås. Overdragelse kan ske, når Told 5 har meddelt tilladelse. Dokumentation for at der er sket overdragelse, vil herefter fremgå af virksomhedens bevilling.
 

Oprindelse

  • SKAT meddeler på kommissionens opfordring, at godkendte eksportører som udsteder præferencedokumentation, skal sørge for, at præferencevarerne altid kan identificeres i handelsdokumenter.
Derfor skal der på de dokumenter, som oprindelsen udfærdiges på, være en beskrivelse af produkterne som gør det muligt at identificere varerne. Varer uden oprindelsesstatus skal være tydeligt identificeret.
 
Hvis varerne i fakturaen eller et andet handelsdokument har deres præferenceoprindelse i forskellige lande eller områder (inden for EU), skal navne eller de officielle forkortelser (ISO koder) i de lande og territorier angives.
 
En mulighed for at skelne mellem varer med oprindelse og varer uden oprindelsesstatus er at angive oprindelseslandet i parentes bag hver position. En anden mulighed er at angive to overskrifter på fakturaen for oprindelsesvarer og varer uden oprindelsesstatus. En anden løsning er at nummerere positioner efter hinanden og endeligt indikere, hvilke af numrene der er oprindelsesvarer, og hvilke som ikke har oprindelsesstatus. Se SKATs meddelelse her
  • SKAT anerkender, at virksomheder med bevilling til aktiv forædling kan få attesteret erstatningscertifikater for varer, der har oprindelse under GSP-ordningen, og som skal videre fra Danmark til f.eks. Norge eller Schweiz, såfremt de pågældende varer alene er undergået ”sædvanlige behandlinger” f.eks. ompakning eller ommærkning.
 

Tarifering

Det er vigtigt altid at være opdateret på nye tariferingsudtalelser, forordninger og afgørelser, som kan ændre tariferingen for jeres eller jeres kunders varer. SKAT kan efteropkræve tariferingsmæssig told 3 år tilbage, hvis man ikke selv tilretter sin tarifering i overensstemmelse med nye tariferingsforordninger.

Husk også at bindende tariferingsoplysninger (BTO) ophører med at være gyldige, såfremt den ikke længere er i overensstemmelse med toldnomenklaturen som følge af de vedtagne tariferingsforordninger.

Tjek derfor om nedenstående vedrører varer som I importerer:
  • Kommissionen har givet meddelelse om yderligere ændringer af underpositionerne til toldtariffens position 7318, som omfatter skruer, bolte, møtrikker, svelleskruer, skruekroge, øjeskruer, nitter, splitter, kiler, samt underlagsskiver (herunder fjedrende) og lignende varer, af jern og stål. Se SKATs meddelelse
  • EU Domstolen fastslår i sag C-286/15, at den kombinerede nomenklatur skal fortolkes således, at en jordoliegas i flydende tilstand som den i hovedsagen omhandlede der indeholder 0,32% metan, ethan og ethylen, 58,32% propan og propylen og ikke mere end 39,99% butan og butylen, og for hvilken det ikke er muligt at fastlægge den af bestanddelene heri, der er karaktergivende,, jf. de almindelige tariferingsbestemmelser punkt 3, litra c) skal tariferes i underposition 2711 19 00 som »jordoliegas og andre gasformige carbonhydrider, i flydende tilstand, andre varer. Dommen er særlig interessant, idet den fastslår, at det ikke nødvendigvis altid er den del, der udgør den procentvise største del i produktet, der skal anses som karaktergivende for produktet. I nærværende sag når domstolen således frem til, at produktet skal tariferes under den position, som har det højeste nummer blandt de positioner, der i lige grad kommer i betragtning.
  • EU Domstolen fastslår i sag C-262/15, at den kombinerede nomenklatur skal fortolkes således, at et militært tårnsystem der er blevet indført med henblik på fremstilling af tanks, og efterfølgende faktisk er blevet anvendt til dette formål, skal henføres under pos. 8710 i KN, såfremt det »hovedsagelig« anvendes til en tank, denne vurdering skal ske under hensyntagen til dette tårnsystems objektive karakteristika og egenskaber, uden at systemets slutanvendelse i sig selv er afgørende for tariferingen heraf. Såfremt tårnet ikke hovedsagligt anvendes til en tank, skal tårnsystem tariferes i underposition 9305 91 00 i KN som en del eller tilbehør til »militærvåben«.
  • EU Domstolen fastslår i sag C-198/15, at udtrykket »invalide-«, der findes i KN-pos. 8713, skal fortolkes således, at det henviser til personer, der er ramt af et ikke ubetydeligt gangbesvær, idet varigheden af denne begrænsning og spørgsmålet om hvorvidt personen eventuelt er begrænset på andre måder, er uden relevans. Et andet interessant element i dommen er, at EU Domstolen endnu engang fastslår, at det er produktets påtænkte anvendelse og ikke den faktiske anvendelse, der er relevant i tariferingsmæssig sammenhæng.
  • EU Domstolen fastslår i sag C-532/14, at den kombinerede nomenklatur skal fortolkes således, at drikkevarer med et alkoholindhold på 13,4% vol., som er fremstillet ved tilsætning af sukker, aromastoffer, farve- og smagsstoffer, fortykkelsesmidler og konserveringsmidler og destilleret alkohol til Ferm Fruit, således at den destillerede alkohol med hensyn til volumen og i procent ikke udgør mere end 49% af denne drikkevares alkoholindhold, mens 51% heraf består af alkohol fremkommet ved gæring, henhører under pos. 2208 i denne nomenklatur, idet sådanne drikkevarer har mistet de egenskaber, der kendetegnet drikkevarer henhørende under position 2206.
 

Antidumping og tillægstold

  • Kommissionen har tilbagetrukket godtagelsen af tilsagnet for to eksporterende producenter og ændret gennemførelsesforordning (EU) 2015/87 om godtagelse af tilsagn i forbindelse med antidumping proceduren vedrørende importen af citronsyre (toldtariffens pos. 2918 14 00 10, 2918 14 00 90, 2918 15 00 11 og 2918 15 00 19) med oprindelse i Kina. Se Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2016/704
  • Kommissionen oplyser om udløb af antidumpingforanstaltninger vedrørende importen af zeolit A i pulverform (toldtariffens pos. 2842 10 00 30) med oprindelse i Bosnien-Hercegovina. Se Kommissionens meddelelse (2016/C 172/05)
  • SKAT præciserer i et styresignal, hvilke formkrav, der stilles til en underskrift på fakturaer eller eksporttilsagnscertifikater fra Kina, der forelægges som bevis, når klarereren anmoder om anvendelse af nedsat eller ingen antidumpingtold. Læs SKATs styresignal
 

Tidligere udgivelser

Udgivelse 12 - Læs her
Udgivelse 11 - Læs her
Udgivelse 10 - Læs her
Udgivelse 9 - Læs her
Udgivelse 8 - Læs her
Udgivelse 7 - Læs her
Udgivelse 6 - Læs her
Udgivelse 5 - Læs her
Udgivelse 4 - Læs her
Udgivelse 3 - Læs her
Udgivelse 2 - Læs her
Udgivelse 1 - Læs her